3 keer volle bak voor Opera Straal!

3 keer volle bak voor Opera Straal!

NHD 27-03-2017 – door Jan Sampimon – foto’s Peter van Aalst

Luchtige opera over keerzijde sterrendom

Vijftien jaar heeft het geduurd eer DSV-dirigent Ton van de Kieft zijn idee voor een voorstelling van een vlotte, op de jeugd gerichte opera heeft kunnen verwezenlijken.

Dit weekeinde is het prima resultaat daarvan getoond in een luchtige familieopera over zin en onzin van het (soms snel vergankelijke) sterrendom.

Een bomvolle Harenkarspelhal is plaats van handeling voor een rondreizende tv-talentenjacht. Live beelden van dit evenement worden op een groot scherm geprojecteerd. De met zijn moeder en vriendinnetje aanwezige Jochem wordt gekozen om ditmaal de ster te worden. Geprest door zijn ambitieuze moeder en de gladde showmaster, maar tegen de zin van zijn vriendinnetje, ondergaat hij een volledige metamorfose.

Spotlight

Hij krijgt Max als heuse artiestennaam en ondergaat, meestal ietwat gelaten, zang- en danslessen en publiciteitstraining. Maar een ster worden? Dat gaat niet lukken. Dus staat hij, zoals in een echte tragische opera, aan het eind in een veelzeggende, langzaam dovende spotlight, volledig alleen.

Een prima begeleidende Harmonie DSV, de solistencast en de vele in- en buiten beeld optredende medewerkers zijn volledig geslaagd om als een hechte eenheid een uitstekende, complete voorstelling te bieden. Zonder een enkel hiaat en in aangenaam vlot tempo. Zowel muziek, spel, zang en goed gedanste choreografieën verhogen daarbij ieder voor zicht de gezamenlijke waarde van dit unieke evenement.

Professionele artiesten als Bas Grevelink en sopraan Karin ten Cate tonen in hun rol op heldere wijze stereotiepe details uit de volwassenenwereld. Sterre van Boxtel, in 2015 finaliste in het tv-show Superkids, geeft als Jochems vriendin Stella zowel qua spel als zang blijk van haar niet geringe talent.

De meeste sympathie gaat uit naar Déjan Tromp. Als Jochem, de jongen die niet zo nodig hoeft, levert hij een goede, soms vertederende bijdrage aan deze opera.

 

Opera Straal Opera Straal